روغن سوزی خودرو
روغن سوزی خودرو چیست؟
همانطور که از اسم این عیب پیداست، هنگامی که روغن درون پیشرانههای احتراقی شروع به سوختن کند، میگوییم موتور ماشین دچار روغنسوزی شده است. روغن در موتورهای چهارزمانه تنها وظیفه روانکاری قطعات حساس مثل یاتاقانها، میللنگ میل بادامک و سایر قطعات متحرک را بر عهده دارد. به دلیل وجود روغن در فواصل مابین قطعات متحرک موتور و یاتاقانها، حرکت اجزای مهمی مثل میللنگ، شاتون و پیستونها بهراحتی امکانپذیر خواهد بود.
اگر روغن به هر دلیل به مقدار کافی و باکیفیت مناسب به این قطعات نرسد، احتمال گریپاژ یا قفل شدن موتور وجود خواهد داشت. یکی از دلایل کم شدن کیفیت و کمیت روغنموتور نیز عیب روغن سوزی است که در ادامه به علل وقوع آن اشاره میکنیم.

علت روغنسوزی چیست؟
قبل از پرداختن به راههای تشخیص روغن سوزی بهتر است به علل بروز این عیب اشاره کنیم. مهندسان مجاری خاصی برای حرکت روغن درون بدنه موتور طراحی کردهاند که محفظه احتراق و فضای درون سیلندر شامل آن نمیشود. البته روغن توسط رینگ روغنی روی پیستون به درون سیلندر وارد میشود تا بدین ترتیب حرکت روان پیستون سر جای خود را تضمین کند؛ اما در مسیر برگشت پیستون، این روغن توسط رینگهای دیگر پاک میشود تا در مرحله انفجار هیچگونه اثری از آن درون سیلندر وجود نداشته باشد.
حالا اگر به هر دلیل روغن در مرحله انفجار درون محفظه سیلندر وجود داشته باشد و همراه با مخلوط سوخت و هوا شروع به سوختن کند، آن وقت گفته میشود که موتور به روغنسوزی افتاده است. یکی از دلایل حضور روغن درون سیلندر همزمان با انفجار، خرابی رینگ پیستون است. شکستگی یا لقی بیشازحد این قطعه میتواند موجب بروز روغنسوزی شود. همچنین افزایش قطر داخلی سیلندر به دلیل خوردگی در تماس با رینگ و پیستون نیز میتواند دلیل این ایراد باشد. وجود هرگونه خراش عمیق روی سطح دیواره سیلندر هم به بروز عیب سوختن روغن منجر خواهد شد.
از طرف دیگر این امکان وجود دارد که روغن از سمت سرسیلندر یا درز بین این قطعه با بلوک سیلندر وارد محفظه احتراق شود. این مسئله هم معمولا از دو طریق میتواند امکانپذیر باشد:
اول اینکه اگر نفوذ روغن به محفظه احتراق و درون سیلندر، از سمت بالا یعنی از طرف سرسیلندر باشد، امکان خرابی لاستیک ساق سوپاپ، گیت و سیت سوپاپ در این بین وجود دارد که منجر به نشت روغن از سمت بالای سرسیلندر به درون محفظه احتراق میشود.
دوم ممکن است واشر سرسیلندر که وظیفه آببندی فضای بین سرسیلندر و بلوک موتور را بر عهده دارد، دچار سوختگی یا فرسودگی شده باشد و نتواند از سرریز روغن به درون سیلندر جلوگیری کند. بنابراین خراب بودن واشر سرسیلندر میتواند گاهی اوقات منجر به بروز عیب روغنسوزی شود.
مسائل زیادی باعث بوجود آمدن روغن سوزی موتور اتومبیل می شوند. بعضی از این دلایل عبارتند از:
• شکستن رینگ پیستون
• ساییدگی جداره پیستون
• خرابی یاتاقان ها
• خرابی کاسه نمد
• خرابی لاستیک گیت
• خرابی شاتون ها
• اصطکاک شدید گیت سوپاپ
• خرابی شیر PVC
• سوختن روغن گیربکس توسط موتور
• سوختن روغن هیدرولیک توسط موتور
چگونه عیب روغنسوزی خودرو را تشخیص دهیم؟
مهمترین و سادهترین راه تشخیص روغنسوزی ارزیابی رنگ دود خروجی از اگزوز خودرو است. اگر خروجی دود اگزوز خودرو رنگی متمایل به آبی داشته باشد، آن وقت میتوان گفت که احتمالا ماشین به روغن سوزی افتاده است. گاهی اوقات در حالت عادی اگزوز خودرو دود آبیرنگ از خود بیرون نمیدهد اما با این حال موتور روغنسوزی دارد.
جهت اطمینان از وجود روغنسوزی و دیدن دود آبی، باید پس از اینکه موتور خودرو به حالت کاملا گرم درآمد، از یک نفر بخواهید دور موتور را تا محدودههای ۵ تا ۶ هزار آر پی ام بالا ببرد؛ آن وقت اگر موتور دچار روغنسوزی شده باشد حتما دود آبیرنگ اگزوز قابل مشاهده خواهد بود.
روش دیگر برای تشخیص روغنسوزی، مشاهده کثیف شدن و دوده گرفتن فضای داخلی موتور و سر سیلندر است. اگر متوجه شدید که فضای داخل سرسیلندر مخصوصا اطراف میل بادامک بسیار کثیف شده و مواد سیاهرنگ به همراه بوی تند سوختگی در آن احساس میشود، آنگاه احتمالاً موتور دچار روغنسوزی شده است.
همچنین اگر موتور روغنسوزی شدید داشته باشد، معمولا دیواره داخلی خروجی اگزوز دودههای نسبتا چرب را روی خود جمع میکند. بنابراین در زمانی که اگزوز چندان داغ نیست، میتوانید با انگشت خود به دور دیواره داخلی اگزوز بکشید و اگر دوده نسبتا چرب را روی انگشتتان مشاهده کردید، باید احتمال بدهید که موتور شما به روغنسوزی افتاده است.
علائم و نشانه های روغن سوزی ماشین
روغن سوزی ماشین غالبا با نشانه ها و علائم مختلفی بروز پیدا می کند.
استشمام بوی ناخوشایند از سمت پیشرانه خودرو، یکی از علائم روغن سوزی خودرو محسوب می شود. تشخیص روغن سوزی خودرو از روی بو، یک فرآیند حرفه ای بوده که ممکن است هر کسی متوجه این موضوع نشود.
کاهش شتاب و قدرت موتور
مشاهده چربی در قسمت دهانه اگزوز
کاهش مستمر سطح روغن خودرو
چرب شدن شمع ها و خارج شدن دود آبی از اگزوز
از شایع ترین علائم روغن سوزی ماشین تلقی می گردند. به محض مشاهده هر کدام از نشانه ها، می بایست در اسرع وقت به تعمیرکاران خودرو مراجعه شود.
راهکارهای پیشگیری از روغن سوزی ماشین
برای پی بردن به علت روغن سوزی ماشین اطلاع داشتن از کارکرد بخش ها و قطعات مختلف خودرو، از درجه اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. با انجام یک سری راهکارها می توان از بروز بسیاری از مشکلات خودرو از جمله روغن سوزی جلوگیری به عمل آورد.
بر این اساس، بررسی و کنترل سطح روغن موتور، از مهم ترین راهکارها در این زمینه محسوب می شود. در صورت مشاهده کاهش سطح روغن، می بایست این مورد را به دقت مورد بررسی قرار داد.
همچنین، استفاده از روغن موتورهای باکیفیت و مرغوب، در افزایش طول عمر خودرو و عملکرد مطلوب پیشرانه بسیار تاثیرگذار می باشد. استفاده از روغن سازگار با نوع و مدل خودرو، احتمال روغن سوزی ماشین را به حداقل می رساند.
ضمنا، برای شستشوی موتور خودرو هرگز نباید از گازوئیل استفاده نمود. این کار می تواند مشکلات مختلفی را برای خودرو به همراه داشته باشد. استفاده از اسپری های تمیزکننده، از روش های مناسب برای موتورشویی خودرو می باشد.
تعویض به موقع فیلتر روغن، از دیگر روش های موثر در جهت جلوگیری از روغن سوزی خودرو قلمداد می گردد. در صورت کثیف شدن فیلتر روغن حتما باید نسبت به تعویض آن اقدام نمود.
همچنین، استفاده از مکمل ها و افزودنی های شیمیایی مرغوب و معتبر، در جلوگیری از روغن سوزی خودرو بسیار موثر است.
ضمنا، هرگز ترموستات خودرو را باز نکنید. باز کردن ترموستات ضمن برهم زدن تنظیمات دما، می تواند علت روغن سوزی ماشین باشد.
هزینه روغن سوزی ماشین چقدر است؟
هزینه روغن سوزی به عوامل گوناگونی وابسته است. نوع خودرو و علت روغن سوزی ماشین دو فاکتور مهم و تاثیرگذار بر این هزینه می باشد. به طور مثال اگر واشر سرسیلندر باعث روغن سوزی شده باشد این هزینه بسیار بالا خواهد بود. اما اگر نشتی روغن باعث بروز این مشکل در خودرو شود هزینه روغن سوزی خودرو پایین تر خواهد بود.
دلایل روغن سوزی موتور خودرو
روغن سوزی خودرو